Brusjestraining Ik in mijn Kracht

Weerbaarheid | Zelfvertrouwen | Uiten van emoties | Kiezen voor jezelf | Omgaan met bijzondere broer/zus

Het opgroeien met een bijzondere broer of zus kan best lastig zijn. Voor deze kinderen (brusjes) is het vaak moeilijk op een gezonde manier aandacht te vragen. Ze cijferen zichzelf makkelijk weg en willen vooral niet tot last zijn. Of proberen juist met “vervelend” gedrag de aandacht af te dwingen. Ze krijgen al jong te maken met “grootse” zorgen en “moeilijke” gevoelens als verdriet, boosheid, schaamte, schuldgevoel, jaloezie, machteloosheid, eenzaamheid. Meer dan de meeste leeftijdsgenootjes.

Speciaal voor deze kinderen is de training bedoeld. Want stel je voor hoe fijn het is om te ontdekken dat je niet de enige bent. Dat je je verhaal op een ontspannen manier met andere “brusjes” kunt delen. Je eigen kracht mag ontdekken. En intussen samen leert hoe je met de “bijzondere” gezinssituatie kunt omgaan. 

Opzet van de training

Op speelse, laagdrempelige wijze leren de kinderen vaardigheden om beter om te gaan met moeilijke situaties. De kinderen kunnen herkenning vinden bij elkaar, ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven. We gaan op zoek naar ieders kracht en kwaliteiten,
ontdekken ieders eigen wensen en verlangens en staan stil bij de verschillende (stille) gevoelens en gedachten die ieder ervaart.
Hierbij maken we gebruik van verschillende werkvormen en oefeningen, zoals spel, tekenen, testjes, knutselen, verhalen, schrijven, rollenspellen, visualisaties. Kinderen verwerken alles op hun eigen “eiland”, en krijgen ook opdrachtjes mee voor thuis.
Daarnaast is er altijd tijd voor iets dat de kinderen zelf willen inbrengen.

We starten met een persoonlijke kennismaking met jullie en jullie kind, waarin we het persoonlijke doel voor jullie kind verkennen.
Dan zijn er 6 gezamenlijke sessies van max. 2 uur en 1 afsluitende sessie met ouders. Indien gewenst sluiten we de training af met een persoonlijke evaluatiegesprek.
De training is opgebouwd aan de hand van de volgende thema’s (mede gebaseerd op het ACT4kids model en de groepstraining “Durf te leven” van Samen en De Heus (2013)):

  1. Het Hart – Als dromen uitkomen. 
  2. De Uil – Ontdekken gevoelens en gedachten. Alles hoort erbij. 
  3. De Boom – Stel dat de uil even stil zou zijn. In het hier en nu zijn.
  4. De Kat en de Olifant – Je hart vergroten, gewoon doen!
  5. Het zelf – Wat kan je NU anders doen? 
  6. En nu verder – Wat heb je nog nodig?
  7. Afsluiting met ouders 

Download hier de informatiesheet over de brusjestraining! 

Praktisch 

Het programma is bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. We werken met kleine groepjes van maximaal 6 kinderen, zodat er voldoende aandacht is voor ieder kind. De investering voor dit totale programma, inclusief intake, 7 begeleide sessies van +/- 2 uur, alle benodigde materialen, drinken & lekkers bedraagt 295 Euro (excl. BTW). De training vindt plaats in Driebergen of Doorn. Beide locaties zijn goed bereikbaar met de auto en OV. 

Nieuwe data voor deze training worden in september 2020 weer gepland. Natuurlijk kun je bij interesse contact met me opnemen, dan kan ik bij het inplannen rekening houden met jullie voorkeuren!

Impressie van de brusjescursus!