Familieopstellingen

Wanneer een familieopstelling

Een familieopstelling helpt met name bij een thema/issue dat je al langer bezighoudt. Iets wat jou ervan weerhoudt voluit te leven. Waar je misschien al van alles aan gedaan hebt, maar waar je op de één of andere manier niet veel verder mee komt. Dan kan hetzinvol zijn om jezelf in het grotere geheel te zien. Een paar voorbeelden:

  • Ik voel voortdurend onrust, hoe vind ik meer rust in mezelf?
  • Ik loop steeds vast in werksituaties.
  • Ik durf me niet echt te geven in vriendschappen.
  • Ik worstel met terugkerende gevoelens (verdrietig/ boos/angstig/ jaloers) die ik niet kan plaatsen.
  • Waarom zorg ik voor iedereen, behalve voor mezelf.
  • Ik heb voortdurend strijd met partner/collega’s/familie.

Een opstelling kan dus over allerlei vragen gaan. Het is vooral belangrijk dat je een verlangen hebt om op een diepere laag naar jezelf en je vraagstuk te kijken.


Wat is een familieopstelling

Een familieopstelling is een krachtige, liefdevolle methode (ontwikkeld door Bert Hellinger) waarmee je op een integere manier hardnekkige patronen of dynamieken in je familiesysteem zichtbaar maakt. Patronen die vaak meer invloed op je hebben dan je denkt of dan je zou willen. Ze kunnen, vaak onbewust, steeds je leven sturen, terwijl je zelf eigenlijk een andere kant op wilt. Met een opstelling maak je een ruimtelijk beeld van je systeem, en kan je er als het ware van een afstand naar kijken. Jezelf in het grotere geheel zien. De patronen komen in je bewustzijn, je kunt ze doorzien en “doorvoelen”. Hierdoor raak je minder verstrikt, en kun je zelf keuzes maken. Kiezen welke beweging je wilt maken.
Een opstelling geeft dus geen kant en klare oplossingen, maar “doorvoelde” inzichten. Door deze inzichten ontstaat als vanzelf heling, meer ontspanning en ruimte voor eigen keuzes.

Hoe werkt het? 

Individuele opstelling met vloerankers

We starten de opstelling met een korte verkenning van de vraag die je wilt onderzoeken. Aan de hand hiervan bepalen we welke elementen relevant zijn voor deze vraag. Dit kunnen bijvoorbeeld je vader, moeder, grootmoeder zijn, maar ook abstracte elementen, zoals een gebeurtenisuit de geschiedenis, een land, een verlangen of een organisatiemissie.
Ik vraag je voor ieder element symbolisch een vloeranker te kiezen. In het hier en nu, met de vraag in gedachten. Deze vloerankers geef je een plek in de ruimte; je drukt hiermee uit hoe je de positie van deelementen op dat moment – puur gevoelsmatig – ervaart.

Hierna nodig ik je uit om je eigen positie in te nemen; je stapt letterlijk in de dynamiek van je familie. En van daaruit gaat het stromen. Je hoeft alleen maar te kijken naar het plaatje dat je hebt neergelegd, en te ervaren wat er in je gebeurt. Vervolgens begeleid ik je door de opstelling, en kijken we wat er mag gebeuren. Welke posities je nog verder mag verkennen, welke patronen zichtbaar worden, wat er nog erkend of gezegd mag worden, welke elementen nog toegevoegd mogen worden… We volgen wat nodig is en wat zichtbaar mag worden.

Zo krijg je inzicht in je vraagstuk op een dieperliggende (familie-systemische) laag. De puzzelstukjes vallen op zijn plaats. En ‘als vanzelf’ wordt van daaruit helder wat je te doen staat om tot een fundamentele en blijvende oplossing te komen.

Praktisch

  • Individuele sessie
  • Duur +/- 1,5 uur
  • Kosten €125,- (incl. btw)
  • Locatie: Driebergen of Doorn (beide ook goed bereikbaar met OV)