Wil je ook minder ruzie aan tafel?

De maaltijd zou een gezellig moment van de dag mogen zijn. Een moment waarop je met elkaar een beetje kunt napraten over de dag, even aandacht voor elkaar kunt hebben. Maar helaas loopt dit in veel gezinnen vaak anders, en is er veel ruzie en gedoe aan tafel. 

Oorzaak hiervan kan een “verkeerde” tafelsetting zijn. Een tafelsetting die vaak ontstaat uit praktische overwegingen. Een van de ouders zit bijvoorbeeld naast het jongste of het hulpbehoevende kind, zodat hij/zij hem kan helpen bij het eten. De andere ouder zit ertegenover. En de oudere kinderen zitten verdeeld naast de ouders. Of de kinderen zitten tussen de ouders in. 
Zo komen de ouders vaak (letterlijk en figuurlijk) tegenover elkaar te zitten. Wat het gevoel kan geven er niet samen voor te staan. Oudere kinderen kunnen de neiging krijgen om te gaan bazen (hoe vaak jullie ook zeggen dat opvoeden júllie taak is), omdat ze op een ouderplek zitten. 

Herkenbaar? Experimenteer dan eens met de tafelsetting volgens het systemische gedachtegoed. Hierbij staat centraal dat ieder zijn eigen plek heeft in de ordening van het gezin. Het geeft rust als iedereen deze plek mag innemen. 

Systemisch gezien horen de ouders naast elkaar te zitten, de vader rechts van de moeder. Vervolgens de kinderen op rij, met de klok mee, beginnend bij de oudste. Bij voorkeur zitten de kinderen zo dus tegenover de ouders. Zie voorbeeld op de tekening hierboven. 
 
Uiteraard zijn hier veel variaties op mogelijk, afhankelijk van de samenstelling van het gezin en de plaats en vorm van de tafel. Probeer hierbij in ieder geval kinderen niet aan de kop van de tafel te laten zitten. Dat is de “koningsplek”, de plek van de regeerder. En het kan voor een kind ook weer heel alleen voelen, omdat je niemand direct aankijkt. Vaak zie je dan “sabotage” gedrag optreden. 
Eenoudergezin of samengesteld gezin? Ook dan kan je de basisprincipes toepassen en ieder de juiste plek geven.   

Ga ermee experimenteren en ontdek wat voor jullie gezin de fijnste tafelsetting is. Het kan even duren, en het kan in het begin op wat weerstand stuiten. Maar zet door, en ontdek dat het écht werkt. Houd eventueel de veranderingen bij in een dagboekje. Vaak zie je op meer vlakken effect ontstaan als ieder de juiste plek in het gezin inneemt. 
Benieuwd hoe dit voor jullie is!
 
Wil je graag meer tips ontvangen en ervaringen uitwisselen met andere ouders? Voel je dan welkom op een ouderworkshop!
 

Geef een reactie