Een Talking Stick ritueel voor meer verbinding!

Hoe zorg je er in het drukke gezin voor dat iedereen de ruimte heeft om te vertellen wat hem/haar bezighoudt? Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar bij ons aan tafel is er vaak weinig ruimte om echt je verhaal te doen. Iemand begint een verhaal, en er komt weer van alles doorheen. Ook voor een brusje kan het moeilijk zijn de aandacht op te eisen die hij/zij nodig heeft. Het invoeren van een eeuwenoud ritueel uit de Indiaanse cultuur de “sharing circle” met de “talking stick” (praatstok) kan ervoor zorgen dat iedereen zijn verhaal echt kwijt kan en er wel naar elkaar geluisterd wordt.

Hoe kan je de praatstok gebruiken?

Prik een vast moment in de week, waarop je op een fijne plek bij elkaar gaat zitten. De praatstok leg je in het midden van jullie allemaal neer. Wil iemand graag wat zeggen? Dan pakt hij/zij de praatstok op. De bedoeling is dat alleen degene die de stok vasthoudt, spreekt. De anderen luisteren alleen en geven de volle aandacht en tijd aan het verhaal van de spreker, ze onderbreken de spreker niet. De spreker kan zo helemaal zijn eigen verhaal, gevoel, mening, standpunt vertellen, wat hem of haar ook bezighoudt. De “spreker” mag ook gewoon even de stok vasthouden en stil zijn. De luisteraars krijgen de gelegenheid om zich helemaal in te leven in het verhaal van de spreker.

Als de spreker zich gehoord voelt, sluit hij af met “AHO” en legt de stok terug in het midden. De luisteraars beantwoorden dit met “AHO”. Nu kan iemand anders de stok oppakken, en herhaalt het voorgaande zich. Net zolang tot iedereen voldoende gelegenheid heeft gekregen en je het ritueel met elkaar afsluit.

Samen de praatstok maken                                                             

Het is ontzettend leuk om samen een praatstok te gaan maken. Ga hiervoor met elkaar in de natuur op zoek naar een mooie passende tak. Hiervoor kun je ieder hout gebruiken wat je wilt, iedere boom heeft weer een andere betekenis. Zo staat de dennenboom bijvoorbeeld voor wijsheid en lange levensduur. Let erop dat het hout niet te “broos” is, waardoor het snel zou kunnen breken.

Versier de tak vervolgens met veren, stukjes stof, touw, verf, kralen, knopen e/o andere symbolen. Neem hiervoor de tijd en geef er lekker jullie eigen invulling aan, zodat het echt jullie eigen authentieke familie praatstok wordt.

Geef een reactie