Veel ruzie of onbegrip tussen je kinderen: een gebruiksaanwijzing doet wonderen

In dit artikel leg ik je graag uit hoe je samen met je kind een gebruiksaanwijzing van broer of zus kunt maken. Zo’n gebruiksaanwijzing:

  • helpt je kind meer te begrijpen waarom broer of zus op een bepaalde manier reageert;
  • helpt je kind te begrijpen wat broer of zus wel/niet kan; 
  • kan je kind de nodige handvatten bieden om op een fijne manier met broer of zus om te gaan.

Uiteraard is het doel niet om tot een perfecte gebruiksaanwijzing te komen (dat zou je kind enorm tekort doen, want niemand is natuurlijk in een paar plaatjes of woorden te vangen), maar is vooral bedoeld om dingen inzichtelijk te maken. En niet onbelangrijk: kinderen vinden het vaak ook vooral ontzettend leuk om te doen! 

Door dit samen te doen, kan ook weer een mooi gesprekje ontstaan. Bij je kind zullen vast genoeg vragen omhoog komen. En jij kunt eventueel voorlichting geven over de aandoening van je bijzondere kind, of samen op zoek gaan naar informatie op internet of in boekjes. Probeer hierbij zoveel mogelijk aan te sluiten bij het niveau van je kind. Een goede tip om te weten of je aansluit: zolang je kind vragen stelt, weet je dat hij meer wil weten. Stelt hij opeens geen vragen meer, dan is het genoeg geweest, en gaat het hem wellicht te ver. 

De gebruiksaanwijzing maken
Je kunt de gebruiksaanwijzing op allerlei manieren vormgeven. Hier geef ik een voorbeeld van een manier die voor veel kinderen goed werkt, en lekker tot de verbeelding spreekt:  

  • Pak een groot vel en verdeel dit in twee helften. Of gebruik twee aparte vellen. 
  • Laat je kind op de eerste helft een tekening maken van broer of zus met een vrolijke uitdrukking. Laat hem er vervolgens allemaal dingen omheen schrijven (of tekenen) waar broer of zus blij van wordt, en die hij/zij goed kan. En vraag je kind dan om die dingen te omcirkelen die ze allebei leuk vinden. Stimuleer je kind om plannetjes te bedenken om dingen samen te gaan doen, hoe, wat en wanneer. Of bedenk samen waar broer of zus je kind bij kan helpen omdat hij/zij dat zo goed kan.
  • Laat je kind dan op de andere helft een tekening maken van broer of zus met een boze uitdrukking. En vraag je kind hier allemaal dingen neer te zetten waar broer of zus boos van wordt. Laat je kind vervolgens die dingen omcirkelen waar hij weleens mee te maken krijgt, en waar hij broer of zus bij zou kunnen helpen. Bedenk samen concrete plannetjes hoe hij dat zou kunnen doen.  

Zie de afbeelding hierboven voor een (eenvoudig) voorbeeld! 

Natuurlijk kun je het ook nog uitbreiden met andere emoties, en aanvullen met plaatjes, tekeningen, beschrijvingen, informatie, etc. En als dit in jullie situatie kan, zou je dit ook met broer(s) en zus(sen) samen kunnen doen. En ze gebruiksaanwijzingen met en van elkaar laten maken. Of van het hele gezin…

Ik wens jullie veel plezier! En wil je meer tips ontvangen om je brusje te kunnen ondersteunen? Schrijf je dan nu in en ontvang maandag de eerste tip in je mailbox.

Ja, ik schrijf me graag in voor gratis tips!

Liefs, Estelle

Geef een reactie